Nemokamas pristatymas nuo 30 €

close
Ieškoti pagal:
Kolageno ABC: kam jis reikalingas, kokį tipą rinktis, kada pradėti vartoti
2024-08-02 Grožiui
Kolageno ABC: kam jis reikalingas, kokį tipą rinktis, kada pradėti vartoti

Kolageno ABC: kam jis reikalingas, kokį tipą rinktis, kada pradėti vartoti

 

               Maisto papildų įvairovėje lengva pasiklysti – siūlomi įsigyti patys įvairiausi papildai ar jų kombinacijos. Kad jums būtų lengviau išsirinkti ir apsispręsti, kviečiame susipažinti su vienu iš jų – kolagenu. Skaitydami toliau sužinosite apie tai, kokį kolageną geriausia rinktis bei į ką atkreipti dėmesį skaitant papildų sudėtį, kiek skirtingų kolageno tipų yra bei kuo jie skiriasi.

 

Kolagenas yra viena svarbiausių organizmo statybinių medžiagų

 

               Pavadinimas „kolagenas“ yra kilęs iš senosios graikų kalbos žodžio „kolla“, reiškiančio klijus, ir priesagos „gen“ verčiamos kaip „gaminti“. Taigi kolagenas – tai surišanti, lipdanti medžiaga. Žiūrint iš šiuolaikinio mokslo perspektyvos mes žinome, kad kolagenas, tai baltymas, kuris sudaro net 25–30 % viso kūno baltymų. Jis yra naudojamas jungiamuosiuose audiniuose, kur sudaro kolagenines skaidulas, leidžiančias odai ir raumenims išlikti paslankiems ir neplyšti judant. Taigi kolagenas – „suriša“ mūsų audinius ir leidžia jiems išlikti elastingiems. Tai – geriausiai žinoma kolageno funkcija. Dėl elastingumo, kurio jis suteikia odai, kolagenas dažnai vadinamas jaunystės eliksyru. Tačiau be odos, raumenų elastingumo, kolagenas dalyvauja ir keliuose kituose procesuose.

 

Skirtingi tipai – skirtingos funkcijos

 

Iki šiol mokslininkai sugebėjo atskirti net 28 skirtingus kolageno tipus. Kiekvienas jų yra siejamas su vis kita funkcine grupe. Pagal jų paplitimą, įprastai yra skiriamos 5 pagrindinės (didžiosios) kolageno rūšys, kurios yra siejamos su skirtingomis kolageno panaudojimo funkcijomis organizme:

  • I tipas. Jis atsakingas už odos, sausgyslių darbą, yra pagrindinės kaulo organinės dalies komponentas.
  • II tipas. Šio tipo kolagenas yra pagrindinė kremzlės sudedamoji dalis.
  • III tipas. Jis atsakingas už tinklinio jungiamojo audinio elastingumą, šio tipo kolagenas dažniausiai randamas kartu su I-ojo tipo kolagenu.
  • IV tipas. Šio tipo kolagenas yra reikalingas epitelinio audinio pagrindo formavimui.
  • V tipas. Šis tipas reikalingas ląstelių paviršiams, plaukams bei placentai.

 

 

Kokie yra natūralūs kolageno šaltiniai ir kodėl vien mitybos gali nepakakti

 

Jau išsiaiškinome, kokie yra pagrindiniai kolageno papildų tipai. Tačiau natūraliai kyla klausimas –ar galima gauti pakankamą kiekį kolageno su maistu? Norėdami atsakyti į šį klausimą, pažiūrėkime, kokie yra natūralūs kolageno šaltiniai mūsų mityboje bei kokiais atvejais jo gali būti sunku gauti su maistu.

Vienas pagrindinių kolageno šaltinių jau nuo pačių seniausių laikų buvo iš galvijų kaulų ir odų verdami sultiniai ir sriubos. Įvairios jų variacijos populiarios visame pasaulyje. Iš gyvūnų kaulų (dažniausiai – jaučių) gaminama ir želatina, kuri po to naudojama kaip standiklis guminukų, įvairių desertų gamyboje.

Šie patiekalai gali būti vertinami mūsų mityboje, tačiau kalbant apie gaunamą kolageno kiekį – iškyla kelios problemos. Pasirodo, kad kolageno pasisavinimą iš maisto silpnina tai, kad daugelis žmonių prastai virškina šį baltymą. Pavyzdžiui, suvalgyti tokį kiekį guminukų, kad gautumėte reikiamą kolageno dozę, tikrai nebūtų sveika ir rekomenduotina. Išlieka ir kolageno įsisavinimo klausimas – papilduose kolagenas pateikiamas lengviausiai įsisavinama forma.

Dėl kolageno kiekio organizme reikėtų susirūpinti ir augalinę mitybą pasirinkusiems žmonėms. Nors kai kurių tipų kolageno galima gauti iš kviečių ir jų produktų (gaminami ir tokios kilmės papildai), tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad vegetarai ir veganai kolageno negauna arba gauna labai mažai (pvz., iš pieno produktų).

 

Kas gerina kolageno papildų pasisavinimą?

 

Kolageno papildai gali būti įsigyjami įvairia forma, pavyzdžiui, skysčio pavidalu ar milteliais. Populiariausi kolageno papildai yra milteliais. Juos lengva vartoti, galima ilgai sandėliuoti, milteliai gali būti supakuoti į paketėlius dozėmis arba dozuojami iš didesnio indo pridėtu matavimu indu.

Kolageno papildai gali būti pavieniai arba derinami su kitomis medžiagomis. Viena dažniausių kombinacijų – su vitaminu C. Kolageno gamybą spartina įvairūs vaisiai bei daržovės, kuriuose yra vitamino C ir cinko. Todėl vartojant daug kolageno turinčius produktus (ar papildus) verta savo mitybą papildyti tamsiomis lapinėmis daržovėmis, citrusiniais vaisiais, vyšniomis, kiviais ir kt. daug vitamino C turinčiais produktais. Cinko natūraliai yra ankštinėse daržovėse (pupelėse, lęšiuose, avinžirniuose, sojos produktuose, tokiuose kaip tofu), anakardžiuose, ispaninio šalavijo sėklose, linų sėmenyse, kanapių, moliūgų sėklose.

Rinkdamiesi kolageno maisto papildus atkreipkite dėmesį, kokia jų sudėtis. Jei nesate tikri, kaip geriausia juos vartoti ar kuo paįvairinti savo mitybą, siekiant geriausio rezultato – visuomet rekomenduojame pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

 

Kaip vartoti kolageno papildus?

 

Kolageno papildai dažniausiai gaminami iš galvijų kaulų ar iš vėžiagyvių, moliuskų ar žuvų. Abiejų kilmių kolagenas turi specifinį skonį, kuris kai kuriems žmonėms nėra skanus. Jūrinis kolagenas dažnai turi neutralesnį skonį nei tas, kuris išgautas iš galvijų. Dėl specifinio skonio, kolageno papildai dažnai gaminami pagardinant įvairiais skoniais, jog jį gerti būtų maloniau. Įsigyti galite kolageno pagardinto braškių, apelsinų ar kitu skoniu.

Dažniausia papildo forma – milteliai. Kolageno milteliai gali būti tirpdomi vandenyje, sultyse, tačiau dažnai juos galima įmaišyti į pusryčių košę ar jogurtą. Kai kurie žmonės kolageną tirpdo rytinėje kavoje, o kiti mėgaujasi jo skoniu ir geria kaip skanų gėrimą po pietų.

Žinoma, dėl skonio nesiginčijama, todėl geriausia paragauti patiems ir nuspręsti, ar kolageno skonį norėsite maskuoti, ar norėsite gerti gryną kolageną. Dažniausiai kolagenas neturi jokių apribojimų dėl jo vartojimo, t. y. jį galima ir gerti, ir barstyti ant košių ar sausų pusryčių. Žinoma, visada geriausia vadovautis tuo, kas nurodyta ant gamintojo pakuotės.

 

Rinkitės jums skaniausius papildus!

 

Tikimės, kad perskaičius šį straipsnį yra gerokai aiškiau, kas yra kolagenas, kada jo papildų vartojimas gali būti naudingas bei kokio tipo kolageną reikėtų rinktis būtent jums. Kolagenas yra svarbi medžiaga, kurios turėtume gauti su maistu ar papildais praktiškai visą gyvenimą. Papildai rekomenduojami pradėti vartoti trečiajame dešimtmetyje, kai šios medžiagos atsargos organizme pradeda mažėti.

Žinoma, svarbu ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Kalbant apie kolageno pasisavinimą – svarbu užtikrinti, kad su maistu gaunate pakankamai vitamino C bei mikroelemento cinko. Reikėtų atsiminti, kad kolageno su maistu mažiau gauna vegetarai ir veganai. Todėl svarbu užtikrinti, kad šios medžiagos gautumėte kitais būdais.

Maisto papildai – vienas paprasčiausių būdų gauti reikiamą kolageno dozę. Mūsų asortimente rasite „Cinkelis“ prekinio ženklo kolageną, pagamintą iš I ir III tipo kolageno. Papildai yra parduodami patogia miltelių forma, jūsų patogumui siūlome rinktis iš kelių skirtingų skonių, kad papildą būtų maloniau vartoti. Pasirinkę „Cinkelis“ įsigykite skanius papildus sau ar savo šeimai!

Comments

Log in or register to post comments