Nemokamas pristatymas nuo 30 €

close
Ieškoti pagal:
Svarbiausi vitaminai ir mineralai šaltajam sezonui
Svarbiausi vitaminai ir mineralai šaltajam sezonui

Svarbiausi vitaminai ir mineralai šaltajam sezonui

 

Vitaminai, mineralai yra būtini daugeliui fiziologinių procesų organizme, įskaitant medžiagų apykaitą, imuninę sistemą, odos ir plaukų sveikatą, raumenų ir kaulų stiprumą, taip pat nervų sistemos funkcionavimą. Vasarą dažnai valgome daugiau šviežių vaisių, daržovių, kurie yra pilni įvairių vitaminų. Taip pat daugiau būname saulėje, todėl gauname daugiau vitamino D. Rudenį ir žiemą kai kurių vitaminų, mineralų atsargos organizme gali pradėti sekti.

Šiame straipsnyje norime daugiau pakalbėti apie tai, kokių maisto papildų gali prireikti šaltuoju metų laiku. Toliau straipsnyje kalbame tik apie bendras rekomendacijas sveikiems suaugusiems žmonėms, tačiau kiekviena situacija yra individuali ir prieš vartojant bet kokius papildus derėtų pasitarti su gydytoju.

 

Vitaminai, kurių mums reikia

 

Vitaminai yra nepaprastai svarbūs žmogaus organizmui, nes jie atlieka įvairias funkcijas, padedančias palaikyti mūsų sveikatą.

Vienas iš svarbesnių vitaminų Europoje yra vitaminas D. Tai ypač aktualu šaltesnėse šalyse, kur saulės spindulių kiekis yra ribotas. Vitaminas D yra svarbus kaulų būklei, imuninei sistemai ir viso organizmo sveikatai. Natūraliai vitamino D galima gauti iš:

  • Jį gamina mūsų organizmas, būdamas saulėje. Deja, šis būdas nėra patikimas, nes saulės būna per mažai rudenį / žiemą, jos gali pritrūkti tiems, kurie dirba ofisuose, mažai būna atvirame ore.
  • Valgant žuvį. Daugiausia vitamino D turi riebios žuvys, tokios kaip lašiša ar tunas, sardinės.
  • Valgant kiaušinius. Valgant kiaušinius reikia turėti omeny, kad juose yra ir cholesterolio, todėl jais piktnaudžiauti nereikėtų.
  • Pieno produktai ir jų atitikmenys. Daugelyje Europos šalių į pieną (karvės) ar pieno alternatyvas (pvz., augalinį sojų, migdolų ar kt. pieną) yra dedama vitaminų D, B12, kalcio, kad žmonės su maistu gautų daugiau šių naudingų vitaminų ir mineralų.

Kitas svarbus vitaminas, tai – vitaminas C arba askorbo rūgštis. Jis padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir prisideda prie normalios imuninės sistemos veiklos palaikymo. Be to, jis gerina geležies absorbciją. Natūraliai vitamino C galima gauti iš įvairių vaisių ir daržovių:

  • Vyšnių,
  • Citrinų,
  • Brokolių,
  • Braškių,
  • Špinatų,
  • Pomidorų,
  • Šaltalankių ir kt.

Vitaminas B12 – dar vienas svarbus vitaminas į kurį reikėtų atkreipti dėmesį. Į jį reikėtų atkreipti ne tik vegetarų ir veganų dėmesį, bet ir vaikų, nėščiųjų, maitinančių krūtimi, vyresnio amžiaus žmonių. Šis vitaminas svarbus nervų sistemos funkcionavimui ir kraujo ląstelių gamybai. Vitamino B12 šaltiniai yra šie:

  • Mėsa ir žuvis. Daugiausia vitamino B12 yra raudonoje mėsoje, kepenyse, įvairiose žuvyse.
  • Pieno produktai ir jų atitikmenys. Kaip jau minėjome anksčiau – pieno produktai dažnai yra papildomi vitaminu B12.
  • Miltai, kepiniai. Kai kuriose šalyse miltai, grūdiniai produktai yra specialiai papildomi vitaminu B12, kad žmonės jo gautų pakankamai. Tai populiari praktika JAV. Jei daug keliaujate, pasidomėkite, kuriose šalyse taikoma ši praktika.
  • Žmogus pasigamina pats. Tikrai taip, žmogus vitaminą B12 geba gaminti pats. Tiesa, pagaminami kiekiai nėra dideli, todėl jei nevalgote jokių aukščiau įvardytų produktų, jums derėtų vartoti B12 papildus.

Sveika mityba ir tinkamas vitaminų vartojimas gali padėti palaikyti optimalią organizmo veiklą. Rūpinimasis visaverte ir subalansuota mityba, užtikrinančia įvairių vitaminų kiekį organizme, profilaktiniai tyrimai yra svarbus žingsnis link ilgalaikės sveikatos ir gerovės. Mūsų e. parduotuvėse rasite įvairių pavienių vitaminų papildų bei vitaminų kompleksų. Susipažinkite su mūsų produkcija čia.

 

Mineralai ir kitos naudingos medžiagos

 

Skirtingose klimato zonose gyvenančių žmonių kraujo tyrimų rezultatai dažnai būna skirtingi. Tai priklauso ir nuo įprastos mitybos, prevencinių programų (ar jų nebuvimo) ar maisto papildų reguliavimo. Europoje pastebima, kad žmonėms labiau reikia šių mineralų: kalcio, magnio, geležies. Kiekvienas iš šių mineralų yra svarbus mūsų bendrai savijautai ir sveikatai.

Kalcis yra svarbus mineralas, kuris reikalingas kaulų sveikatai, tinkamam raumenų ir nervų sistemos veikimui. Įprastai kalcio gauname su maistu. Jo yra pieno produktuose (jei jūsų šalyje pienas yra papildomas šiuo mineralu), riešutuose ir sėklose (pvz., migdoluose), žuvyje (pvz., lašišoje), džiovintuose vaisiuose (pvz., figose, abrikosuose).

Magnis yra reikalingas daugeliui organizmo procesų, įskaitant nervų funkciją ir raumenų veiklą. Maistiniai magnio šaltiniai, tai riešutai, sėklos (pvz., sezamai, moliūgų sėklos, migdolai), ankštiniai (pvz., lęšiai), žuvis, rudieji ryžiai, šokoladas (tamsusis), vanduo (ypač, mineralinis).

Geležis yra svarbi kraujo ląstelių gamybai ir deguonies pernešimui organizme. Geležies poreikis gali būti didesnis moterims dėl menstruacijų. Joms profilaktiškai bent kartą metuose rekomenduojama atlikti hemoglobino ir feritino tyrimus, ypač jei menstruacijos yra labai gausios. Tuomet taip pat verta pasikonsultuoti su ginekologu. Su maistu geležies gauname iš mėsos (ypač raudonos mėsos, kepenų), žuvies, kiaušinių, ankštinių, džiovintų vaisių. Geležies pasisavinimui įtakos turi vitaminas C, valgant maistą, turintį daug geležies, reikėtų valgyti ir vitamino C turintį maistą.

 

Omega-3 – riebalų rūgštys, kurių reikia visą gyvenimą

 

               Turbūt daugelis iš mūsų užaugome su žuvų taukais arba omega-3 papildais. Tiesa tokia, kad omega-3 poreikis išlieka ir užaugus. Su maistu (ar papildais) šios maisto medžiagos turėtume gauti visą gyvenimą.

               Omega-3, tai polinesočiosios riebalų rūgštys, tarp kurių 3 pagrindinės yra: ALR, EPR ir DHR. ALR – tai daugiausia augaliniuose maisto šaltiniuose randama rūgštis (linų sėmenyse, sėlenose, šparaguose ir t. t.). EPR ir DHR – dažniausiai gaunamos iš žuvų ar tam tikrų jūros dumblių. Pakankamas omega-3 kiekis yra svarbus širdies sveikatai, smegenų vystymuisi ir funkcijai, todėl tinkamas jų kiekis itin svarbus augant. Tačiau naujausios rekomendacijos sako, kad omega-3 papildus reikėtų vartoti praktiškai visą gyvenimą, jei nepavyksta užtikrinti, kad pakankamai jų gaunate su maistu.

               Maistiniai omega-3 šaltiniai, tai riebi žuvis (ypač lašiša, tunas, šprotai), linų sėklos, rapsų aliejus, sėlenos, kanapių aliejus. Yra manoma, kad augaliniai šaltiniai yra sunkiau pasisavinami. Todėl į šią maisto medžiagą ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti vegetarams ir augalinę mitybą pasirinkusiems žmonėms. Omega-3 maisto papildai įprastai gaminami iš žuvų. Tačiau dabar atsiranda ir augalinių šio papildo variantų, pavyzdžiui, gaminamų iš tam tikros rūšies dumblių. Augalinė alternatyva – puikus pasirinkimas vegetarams ir veganams. Mūsų e. parduotuvėje rasite įvairių tipų omega-3 papildų – ir iš žuvų taukų, ir iš augalinių šaltinių.

              

Rudenio 7-etukas – kaip žinoti, ko reikia būtent jums?

 

               Artėjant žiemai, atkreipkite dėmesį ir pakalbėkite apie šių medžiagų papildų poreikį, kai kitą kartą eisite pas gydytoją:

  • Vitaminai: D, C, B12,
  • Mineralai: kalcis, magnis, geležis,
  • Omega-3 riebalų rūgštys.

Žinoma, šis straipsnis yra tik informacinio pobūdžio. Įvertinę savo savijautą ir mitybą, turėtumėte kreiptis į savo šeimos gydytoją ar vaistininką, kad pakonsultuotų dėl papildų vartojimo. Geriausia, jei galite atlikti tyrimus. Visada svarbu laikytis papildo vartojimo nurodymų ir neviršyti rekomenduojamos paros normos. Būkite sveiki!

 

Susiję straipsniai

Vitaminas D: kai saulės mažai – nepamirškite pasirūpinti vitamino D papildais

Vitaminas D: kai saulės mažai – nepamirškite pasirūpinti vitamino D papildais

Apie vitaminą D ir jo svarbą viešai daugiau pradėta kalbėti dar palyginti neseniai. Prieš kelis metus turbūt ne kiekvienas dar buvo girdėjęs apie šio vitamino naudą ir svarbą mūsų organizmui. O ir šiandien turbūt retas kuris gali tiksliai įvardyti, kam reikalingas vitaminas D bei kaip žinoti, ar jums reikia šio vitamino papildų?

Magnis - “gyvybės mineralas” puikiai savijautai ir sveikatai

Magnis - “gyvybės mineralas” puikiai savijautai ir sveikatai

Magnis – mikroelementas, priskiriamas mineralų grupei. Jis turi itin didelę svarbą gerai žmogaus kūno savijautai ir funkcionalumui palaikyti. Įvairiuose šaltiniuose randama, kad su maistu gaunamas magnis dalyvauja net 320 skirtinguose organizmo procesuose ir turi reikšmingą įtaką daugiau nei 300 įvairiausių fermentų veikloje. Todėl galime drąsiai teigti, kad magnis yra vienas svarbiausių mikroelementų organizmo procesuose, kurie prisideda prie pu

Cinkas – vienas svarbiausių elementų žmogui

Cinkas – vienas svarbiausių elementų žmogui

Cinkas, tai vienas iš nedaugelio elementų, kurio privalo būti mūsų lėkštėje! Šiame straipsnyje papasakosime, ką reikėtų įtraukti į savo mitybą, kad cinko su maistu gautumėte pakankamai ir kokiais atvejais jums galėtų būti reikalingi cinko papildai.

Comments

Log in or register to post comments